Saturday 6 April 2019

Masterclass και Σεμινάριο κλασσικού χορού με τον Jean Guizerix

Ρεπερτόριο κλασικού χορού του 19ου αι. και Πουλί της Φωτίάς του Béjart. Σύγχρονη παιδαγωγική barres flexibles για όλα τα στυλ χορού.
 Masterclass και Σεμινάριο κλασσικού χορού με τον Jean Guizerix  

Ο Jean Guizerix επισκέπτεται την Αθήνα αρχές Μαΐου για να δώσει σεμινάριο-­‐μάθημα και masterclass κλασικού χορού μέσ'από την δική του πλούσια, μακρά και ιδιότυπη πορεία (βλέπε πιο κάτω στο βιογραφικό) στον δυτικό έντεχνο, δεξιοτεχνικό χορό. Μάθημα κλασικού χορού, σύγχρονη παιδαγωγική και ρεπερτόριο προκύπτουν ύστερ'από χρόνια συμμετοχής στην πολιτισμική κληρονομιά της Όπερας του Παρισιού, σε συνεργασίες με τους πρωτοπόρους των σύγχρονων ρευμάτων του χορού και την προσωπική και αναγνωρισμένη έρευνα δίπλα στην δημιουργό τής εκπαιδευτικής τεχνικής Barres Flexibles, Wilfride Piollet.
Για το ρεπερτόριο έχουν ανασυρθεί χειρόγραφα που μαρτυρούν βήματα και την αισθητική τού μπαλέτου πριν από 150+ χρόνια με τρόπο που δεν θα τα φανταζόμασταν πιο οργανικά στην κίνηση και ταυτόχρονα υψηλής αισθητικής. Έτσι ο άγνωστος, έως τώρα, Henri Justament αναγνωρίζεται πλέον ως ιδιοφυΐα.

 


Ρεπερτόριο του χορογράφου Henri Justamant (19ος αι.) και Πουλί της Φωτιάς τού Maurice Béjart.

Ένα σεμινάριο που απευθύνεται
σε λάτρεις του κλασικού και οποιουδήποτε άλλου δεξιοτεχνικού χορού, δάσκαλους, ερευνητές, χορογράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες που διψούν για αυθεντικές πηγές, σπουδαστές επαγγελματικών σχολών και τάξεων προετοιμασίας.
Στόχος των συναντήσεων είναι απ' τη μία να φέρουν το κοινό, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, σ'επαφή με ανθρώπους που έχουν διαγράψει σημαντική πορεία στον χώρο των τεχνών και που με την ευρύτητα του πνεύματός τους και την παιδαγωγική τους μπορούν να μεταδώσουν σύγχρονες πρακτικές που αναζωογονούν την τεχνική, την προσέγγιση και το φαντασιακό του χορού. Και απ'την άλλη, μέσ'από την δική τους κριτική πάνω στις ακαδημαϊκές μεθόδους, να εμπνεύσουν εμάς ώστε να βρούμε δικές μας ουσιαστικές σχέσεις με τον δυτικό έντεχνο χορό.

Ένα απ'τα αυθεντικά χαρακτηριστικά
στη δουλειά του Jean Guizerix είναι οι Barres Flexibles

Η Τεχνική τής Wilfride Piollet Barres Flexibles, τεχνική προθέρμανσης/προετοιμασίας και εκπαίδευσης του χορευτή, κατ'αρχήν θα μπορούσαμε να πούμε ότι περιλαμβάνει τα εξής:
- ανάλυση της κίνησης με αναφορά σε απτά φαινόμενα (ανατομία)
- συνείδηση του σώματος μέσω της οπτικοποίησης της οργάνωσης του σώματος στην χορευτική πράξη
- εργασία πάνω στη σχέση που έχει μια ποιητική εικόνα και ένα σημείο του σώματος ή μια λειτουργική χορευτική πραγματικότητα.
Η Τεχνική Barres Flexibles (Ευέλικτες Μπάρες) πρώτ' απ' όλα στοχεύει να καταστήσει τον καλλιτέχνη υπεύθυνο του εργαλείου του και μέσου έκφρασής του και συνεπώς αυτόνομο στην εκπαίδευσή του.
Απευθύνεται σε κάθε χορευτή/χορεύτρια που επιθυμεί να εμπλουτίσει ή ν'αναθεωρήσει την τεχνική του και την προετοιμασία του ενόψει μιας παράστασης.
Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της τεχνικής προέρχεται από τις καλλιτεχνικές συνεργασίες της Wilfride Piollet και του Jean Guizerix τόσο ως χορευτές-étoiles (αστέρια) της όπερας του Παρισίου όσο και ως χορογράφοι και παιδαγωγοί. Συναντώντας στο πέρασμα της καριέρας τους διαφορετικές αισθητικές και τεχνικές, χρειάστηκε ν' αναθεωρήσουν την έννοια της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας ώστε ν' ανταποκρίνονται στις ποικίλες προκλήσεις και απαιτήσεις των χορογράφων. Πώς λοιπόν εκπαιδεύεται το σώμα τού ερμηνευτή ώστε να μπορεί ν'ανταπεξέλθει στη σημερινή ποικιλία των χορογραφικών απαιτήσεων; Αποτέλεσμα αυτής της ερώτησης υπήρξε η σύλληψη και Θεμελίωση της τεχνικής Barres Flexibles από την Wilfride Piollet.
Τον Jean Guizerix συνοδεύει στα workshop και masterclass ο Ταξιάρχης Βασιλάκος, χορευτής-χορογράφος, απόφοιτος της ΚΣΟΤ και του Centre National de la Danse de Paris αλλά και μουσικός-μουσικολόγος (ΕΚΠΑ). Ο Ταξιάρχης Βασιλάκος διδάχθηκε στο Παρίσι με υποτροφία του ΙΚΥ δίπλα στον Jean Guizerix και τη Wilfride Piollet την τεχνική Barres Flexibles η οποία συνέβαλε ώστε να γεφυρώσει το πολιτισμικό χάσμα που έβρισκε μεταξύ του ελληνικού και δυτικοευρωπαϊκού χορού.
2-5 Μαΐου 2019
2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ 4 ΗΜΕΡΕΣ
10:00 - 11:45
Ζέσταμα και εκπαίδευση κλασικού χορού μεταξύ των οποίων και με την σύγχρονη παιδαγωγική Barres Flexibles της Wilfride Piollet.
Πρακτική χορευτικών αποσπασμάτων. Περιλαμβάνονται συνδυασμοί του Henri Justamant - 2ο μισό 19ου αι.
11:45 - 12:15
Ανάπαυση, μικρό γεύμα
12:15 - 13:45
Ρεπερτόριο του χορογράφου Henri Justamant (19ος αι.) και Πουλί της Φωτιάς του Maurice Béjart.

Παρακολούθηση του κοινού την τελευταία μέρα και ώρα κατόπιν εγγραφής


Κόστος σεμιναρίου
150 ευρώ ολόκληρο ή 120 με κράτηση πριν τις 20/4 50 ευρώ μία ημέρα* ή 40 με κράτηση πριν τις 20/4*
35 ευρώ η μία συνάντηση* ή 25 με κράτηση πριν τις 20/4*
*Οι συμμετέχοντες που δεν βρίσκονται στο σύνολο των μαθημάτων έχουν την προσωπική ευθύνη για ασυνέχειες στην παρακολούθηση των πληροφοριών
Για την κράτηση θέσης είναι απαραίτητη η γραπτή εκδήλωση ενδιαφέροντος, βιογραφικό και καταβολή του μισού της αξίας.

Χώρος διεξαγωγής
Κωνσταντινουπόλεως 38, Γκάζι, μετρό Κεραμεικός
Cumana studio Διοργάνωση: ΜΟΥΣΑ Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Εγγραφές - Πληροφορίες
6938309554
Mousaamke@yahoo.com


Βιογραφικό

Ο Jean Guizerix εισήχθη στην Όπερα του Παρισιού το 1964. Προήχθη σε Αστέρι της Όπερας το 1972, συνεργάστηκε με τους Merce Cunningham, Glen Tetley, John Butler, Oscar Araïz, Iouri Grigorovitch, Rudolf Noureev, Alwin Nikolaïs, Lucinda Childs, Douglas Dunn, Karole Armitage, Andy DeGroat, Dominique Bagouet... Ζευγάρι στη σκηνή και την ζωή με την Wilfride Piollet, χορεύουν μαζί όλο το μεγάλο κλασικό ρεπερτόριο στην Όπερα του Παρισιού, την Σκάλα του Μιλάνου, Βερολίνο, Λένινγκραντ, Τόκιο κ.α. ενώ δημιουργούν την ομάδα τους το 1986. Ο Jean έχει χορογραφήσει για την Όπερα Bastille: Οι Γάμοι του Φίγκαρο, Manon, La Dame de Pique, Idoménée. Διδάσκει στο Conservatoire Μουσικής και Χορού του Παρισιού (CNSMDP) καθώς και στην Εθνική Ακαδημία Τσίρκου από το 1997. Υπήρξε βοηθός χορογράφος (Maître de ballet) της Όπερας του Παρισιού μέχρι το 2000 και ήταν μέλος της αποστολής για την καλλιτεχνική εκπαίδευση του Υπουργείου Παιδείας μεταξύ 2000 και 2002. Το 2003 διετέλεσε προσωρινός καλλιτεχνικός διευθυντής τού Ballet du Nord. Το Grand Prix Χορού τού απενεμήθητο 1984 και το 2001 ο τίτλος Αξιωματούχος των Γραμμάτων και των Τεχνών. Το 2012 χρίστηκε Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής.

Facebook Event




No comments: